Chiarano, Italy

project

Chiarano Primary School

  • Detail of the facade. Photo by Alessandra Bello

    Detail of the facade. Photo by Alessandra Bello

  • The north facade. Photo by Alessandra Bello

    The north facade. Photo by Alessandra Bello

  • The main entrance square. Photo by Alessandra Bello

    The main entrance square. Photo by Alessandra Bello

  • Detail of the north facade. Photo by Pietro Savorelli

    Detail of the north facade. Photo by Pietro Savorelli

  • The school entrance. Photo by Alessandra Bello

    The school entrance. Photo by Alessandra Bello

  • The inside square. Photo by Alessandra Bello

    The inside square. Photo by Alessandra Bello

  • Elevation of the main entrance. Photo by Alessandra Bello

    Elevation of the main entrance. Photo by Alessandra Bello

  • Section. © C+S architects

    Section. © C+S architects

  • The gap between the lantern and the balcony. Photo by Alessandra Bello

    The gap between the lantern and the balcony. Photo by Alessandra Bello

  • The main square at the entrance. Photo by Alessandra Bello

    The main square at the entrance. Photo by Alessandra Bello

  • View from inside the cateen. Photo by Alessandra Bello

    View from inside the cateen. Photo by Alessandra Bello

  • The suspended botanic garden from the balcony. Photo by Alessandra Bello

    The suspended botanic garden from the balcony. Photo by Alessandra Bello

  • The suspended wood-made balcony. Photo by Alesandra Bello

    The suspended wood-made balcony. Photo by Alesandra Bello

  • The facade facing south. Photo by Alessandra Bello

    The facade facing south. Photo by Alessandra Bello

  • A classroom from outside. Photo by Alessandra Bello

    A classroom from outside. Photo by Alessandra Bello

  • View of a classroom. Photo by Alessandra Bello

    View of a classroom. Photo by Alessandra Bello

  • View of the south elevation. Photo by Alessandra Bello

    View of the south elevation. Photo by Alessandra Bello

  • The model. © C+S architects

    The model. © C+S architects

  • The theatre scenography. © C+S architects

    The theatre scenography. © C+S architects

  • The theatre play. © C+S architects

    The theatre play. © C+S architects

  • The theatre play. © C+S architects

    The theatre play. © C+S architects

  • The theatre play. © C+S architects

    The theatre play. © C+S architects

  • The theatre play. © C+S architects

    The theatre play. © C+S architects

  • View of the entrance elevation. Photo by Alessandra Bello

    View of the entrance elevation. Photo by Alessandra Bello

  • Detail of the facade. Photo by Alessandra Bello

    Detail of the facade. Photo by Alessandra Bello

As architects and scholars, we recognize a political role in the urban realm for these small public spaces, where design is not aimed to produce objects standing independently, such as it happened with the cathedrals of consumerism (the shopping malls) or the cathedrals of culture (museums) which, despite their most private ownership, are considered the new public arenas of the society.

An innovative reconsideration of school buildings and their role within the urban realm and the community, can provoke different ways of inventing the present and of planting seed for a better future. In this view, school buildings can be considered great political mediums.

Chiarano Primary School is divided into two sections, hosting 10 classrooms for 250 students.
The building is porous. It allows the territory and the light to flow inside the spaces.

A glazed facade, facing the South-West side, opens the view on the sorrounding countryside. The walls which separate the classrooms from the corridors are opaque only for the first 120cm and glazed on the upper parts. This condition enhances the intervisibility from the outside space and among the inner spaces.

No corridors are used for the school layout as all the classrooms’ access happens on the main entrance hall on the ground level and thanks to a suspended balcony on the first floor. This solution maximizes the visibility among the spaces.
The intervisibility is also emphasized by the visual connections between the different levels, thanks to the double hight designed for the main entrance and to the design of a glazed ‘lantern of light’ that is suspended over the library, which gives character to the school entrance hall. The suspended lantern houses a ‘botanic garden’ for outdoor experimentations.

The library is the core of the project, and it has been thought as a new urban node for the community, since it is kept open after the school hours.

The community has been involved in the project with a special theatre play, in which architects, working with the children of Chiarano’s primary schools, a drama teacher and a musician interacted together to shape the design and the construction of the future school. No didactic purpouse was that assigned to the theatre project, but the idea of introducing the new construction to the community through a strong shared and enjoayble experience.

Bibliography
  • C+S Architects, Chiarano Primary School, in <<Area>> n. 136, 2014, pp. 112-121

    1.8 MB
  • C. Aliverti, Primary School in Chiarano, Itay, in <<Arketipo>> n. 83, 2014, pp. 68-77

    3.4 MB
Credits
Head Designer
C+S architects, Carlo Cappai, Maria Alessandra Segantini
 
Design Team
Alessandro Mimiola, Giulia Riso, Guido Stella, Mauro Tonello
 
Consultants
Acoustic
F&M Ingegneria srl
MEP
F&M Ingegneria srl
Cost Control and Monitoring
F&M Ingegneria srl
Safety
F&M Ingegneria srl
Sustainability
F&M Ingegneria srl
Structural engineering
F&M Ingegneria srl
 
 
back to top
news

Area

CHIARANO PRIMARY SCHOOL