Venice, Italy

project

LCV. Law-Court offices in Venice

  • Photo by Pietro Savorelli

    Photo by Pietro Savorelli

  • Photo by Pietro Savorelli

    Photo by Pietro Savorelli

  • Photo by Pietro Savorelli

    Photo by Pietro Savorelli

  • Photo by Alessandra Bello

    Photo by Alessandra Bello

  • Photo by Pietro Savorelli

    Photo by Pietro Savorelli

  • Photo by Pietro Savorelli

    Photo by Pietro Savorelli

  • Photo by Alessandra Bello

    Photo by Alessandra Bello

  • Photo by Pietro Savorelli

    Photo by Pietro Savorelli

  • Photo by Alessandra Bello

    Photo by Alessandra Bello

  • Photo by Alessandra Bello

    Photo by Alessandra Bello

  • Photo by Pietro Savorelli

    Photo by Pietro Savorelli

  • Photo by Alessandra Bello

    Photo by Alessandra Bello

  • Photo by Alessandra Bello

    Photo by Alessandra Bello

  • Photo by Pietro Savorelli

    Photo by Pietro Savorelli

  • Photo by Alessandra Bello

    Photo by Alessandra Bello

  • Photo by Pietro Savorelli

    Photo by Pietro Savorelli

  • Photo by Pietro Savorelli

    Photo by Pietro Savorelli

  • Photo by Pietro Savorelli

    Photo by Pietro Savorelli

  • Photo by Alessandra Bello

    Photo by Alessandra Bello

  • Photo by Alessandra Bello

    Photo by Alessandra Bello

Inhabited infrastructure
The project is a winning entry of an international competition. The building is a graft in the complexity of the Venetian urban system facing Piazzale Roma, the car-entrance space to the city of Venice. At the same time it becomes the 'infrastructure' which brings an existing 19th century complex factory (Ex-Manifattura Tabacchi) to a contemporary use: in fact it houses the the technological systems  serving the whole.
The dimension of the building is measured on the huge void of Piazzale Roma facing the bridge of Santiago Calatrava, on the opposite side.
A huge, five level high space acts as a 'urban entrance' enlightened by the roof as all the ex-industrial existing buildings.
This vertical inner space,  opened to free entrance during the day, will house, on the ground level, the commercial services which will allow to improve and give back the citizen a big public space, functioning also as an entrance to the sequence of public spaces which will be regained by the future restoration of the existing buildings.
The new volume has a simple, archetypical, compact shape, resulting from the manipulation of the Venetian industrial building typology and the connection to the skyline of the huge parking lots.
A five meter long cantiliver on Piazzale Roma becomes the entrance: a huge shadow which attracts the fluxes of people horizontally in the new urban system and vertically along either a linear stair or elevators which distributes to all the levels.
The linear stair is designed parallel to the elevation facing the parking building San Marco, letting us to design that elevation as a punctuation of small windows designing a special natural light in the inside.
The material of the building is a preoxidated type of TECU copper. Copper in Venice is the material with which all the institutional (religious and laic) buildings' roofs are built with. In this projects, materiality and form become a metaphor representing institution: the house of justice is a big monomateric roof which welcome the citizens inside an enlightened space.
We always work with materiality and light, instigating, with pro-oxidation, the idea of subtracting material from surfaces and activationg them with light, which is what time does. Working with the idea of 'time' is archetypical in Venice.

Bibliography
  • C+S architects, Law Court Offices in Venice, in AA.VV., Architecture Highlights, Bejin, 2014, pp. 369-372

    2.6 MB
  • C.F. Kusch, A.Gelhaar, Venice Architectural Guide, Berlin 2014, pp. 14, 38, 39, 146, 164, 210, 211, 212, 213, 214, 215

    1.6 MB
  • C+S architects, Gerichtsgebaude, in <<Baumeister>> n. 111, June 2014, p. 14.7

    2.1 MB
  • C.Cappai, M.A. Segantini, Transduction, in R. Salvi, Identity Matters. Architecture between Individualism and Homologation, Milan 2014, pp. 37-48

    3.4 MB
  • M. Biraghi, Storia dell'architettura italiana 1985-2015, Torino 2013, pp.55, 248, 249, 250, 337, 338

  • C.Cappai, M.A.Segantini, LCV, in <<Log>> n. 29, Fall 2013, pp. 120-131

    3.1 MB
  • C+S Architects, Law Court offices in Venice, in: <<a+a>>, Bejin, China, September 2013, pp. 28-31

    7.1 MB
  • A. Flaiano, Attrezzatura abitata. Come una lama affilata protesa verso il cielo, spicca a Venezia il nuovo Palazzo di Giustizia, in <<Progetti>> n. 6, 2013, pp. 40-47

    1.3 MB
  • C. Cappai, M.A. Segantini, The infrastructure becomes landscape design, in <<Zeppelin>> n. 115, 2013, pp. 55-71

    3.5 MB
  • C. Molteni, Traduzione di un contesto. Translation of a context, in <<OFARCH>> n. 125, 2013, pp. 46-53

    3.0 MB
  • D. Nezosi, Law-court offices in Venezia, Italy, in <<Arketipo>> n. 73/13, 2013, pp. 66-77

    3.9 MB
  • S. Carta, Fitted law court offices, Venice, in: <<A10>> n. 50, 2013, pp. 18-20

    2.4 MB
  • C+S-Cappai Segantini, TranslationArchitecture, in: <<IoArch>> n. 46, 2013, pp. 23-32

    3.8 MB
  • F. Irace, Mediterranean Calligraphies. Italy, the Balkans and Greece, Paths to Identity, in L. Fernandez-Galiano, Atlas. Europe. Architecture of the 21st Century, Bilbao 2012, pp. 52-61, 74-75

    1.5 MB
  • F. Irace, Justice is done. New Signs in the Old City, in <<Domus>> n. 964, December 2012, pp. 72-77

    2.6 MB
  • C.Cappai, M.A. Segantini, LCV. Law-Court Offices in Venice, PPS. Ponzano Primary School, HBB. Harbor Brain Building, in: AA.VV., Gold Medal of Italian Architecture, catalogue of the exhibition, Bologna 2012, pp. 78-83, 138-139, 198-199

    5.5 MB
  • F. Irace, Italia construye. Global and Contextual: a New Generation, in: <<Arquitectura Viva. Italian Beauty. Between Craftmanship and Context.>> n. 160, February 2014, pp. 11-19, 44-47

    1.8 MB
Credits

Architects: C+S Architects, Carlo Cappai, Maria Alessandra Segantini

Design Team: Davide Testi, Barbara Acciari, Monica Moro

Masterplan: C+S Architects, Studio CM, Technimont spa

Detailed, Structural and Plant Engineering: Technimont, Studio Greggio, Progin

Client: Comune di Venezia

Built area: 6.916 m² (gross)

Competition: March 1999

Design phase: September 1999-February 2002

Construction phase (beginning and ending month, year): September 2002-June 2012

 

back to top
exhibitions

Details

BIENNALE 2014

news

Log 29

LCV PUBLISHED

news

C+S INVITED TO PRESENT THEIR WORK AT THE MOMA IN NEW YORK

news

Zeppelin

C+S WORKS FEATURED

news

A10

news

IoArch

C+S FEATURED

news

Atlas Europe

ARCHITECTURE OF THE 21ST CENTURY BY LUIS FERNANDEZ-GALIANO

news

Baunetz

LCV FEATURED

news

Dezeen

LCV FEATURED